Justice For All Malaysia

MB Perak belum letak jawatan – Umno merampas kuasa

Posted on: February 5, 2009

Proses penerusan pimpinan Dewan Undangan negeri Perak perlu mengikut lunas-lunas perlembagaan dan undang-undang untuk menjadi kerajaan negeri yang sah.

Speaker Dun Perak juga telah memfailkan di mahkamah pagi tadi usul dengan bukti surat perletakkan jawatan tiga Adun Perak –  Behrang, Cangkat Jering, dan Jelapang.   Dengan itu, tidak timbul isu bahawa BN mempunyai majoriti dalam Dun Perak ataupakatan Rakyat kehilangan majoriti Dun Perak.

Di saat ini, PR=28 kerusi    BN=28 kerusi  dan bebas=3 kerusi

Tuanku dan ramai yang terlibat dalam kemelut politik Perak ini mengetahui dan amat arif tentang keperluan undang-undang dengan begitu teliti sekali.   kemelut itu harus ditangani dengan bijak dan teliti juga agar tidak di sumpah oleh rakyat jelata.

Undang-undang pembubaran Dun dan peralihan kuasa juga adalah jelas.

Umno tidak perlu bersikap seperti perampas kuasa yang tidak pernah terdidik atau dididik oleh dunia dan agama; mengepung pejabat dan bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri dan menghalang MB Nizar serta kakitangan lain untuk memasuki pejabat, tanpa peraturan dan prosedur dan dokumen-dokumen rasmi.

Begitu angkuhnya Umno sehingga mengarah Setiausaha Kerajaan Negeri menghambur kata-kata kepada MB Nizar bahawa kini beliaulah (Setiausaha Kerajaan Negeri) yang berkuasa.

Ketika ini kepimpinan Pakatan Rakyat masih terus berada di kediaman rasmi MB Perak.   Rakyat akan bersama-sama mereka malam ini.   Kerana lokasi asal, Stadium Perak telah dikunci oleh mereka yang di bawah telunjuk Umno.

Krisis politik Perak belum tentu bila berakhirnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: